luni, 25 ianuarie 2016

Aparate electrice de conectare si protectie

Aparatele electrice de conectare sunt aparate care au ca destinatie asigurarea inchiderii circuitelor electrice.
Aparatele de protectie sunt aparate care protejeaza circuitele in care se monteaza,atunci cand marimile electrice ale circuitelor nu se incadreaza in valorile admise . Cele mai utilizate aparate de de protectie sunt sigurantele fuzibile.

Intrerupatorul este un dispozitiv electric cu doua pozitii (inchis si deschis), in timp ce comutatorul are trei sau mai multe pozitii, care schimba succesiv sau simultan un circuit cu altul, prin actionare manuala. Dispozitivele au urmatoarea alcatuire: partea metalica, care constituie calea de curent, partea izolanta, formata din soclu, capac si dispozitiv de manevra si sistemul de fixare in doze. Modul in care se realizeaza actiunea dispozitivelor asupra instalatiilor electrice determina o clasificare a dispozitivelor in: intrerupatoare si comutatoare cumpana - prin apasarea pe extremitatile unui buton (cele mai folosite); intrerupatoare si comutatoare basculante - prin manipularea unei manete; intrerupatoare si comutatoare rotative - prin rotatie. Aceste accesorii pot fi, in functie de modul de montare: aparente, ingropate, montate pe aparatul consumator si montate direct pe cordonul electric. Dupa modul de protectie impotriva agentilor externi (umezeala), intrerupatoarele si comutatoarele pot fi protejate sau neprotejate. Materialul izolant este ales dintre urmatoarele: aminoplastul, bachelita sau portelanul.
 
Exista pe piata asa-numitele „intrerupatoare crepusculare”, care comanda inchiderea sau deschiderea unui circuit in functie de valoarea iluminatului determinata de o celula fotoelectrica. Altele sunt denumite „inteligente”, asigurand aprinderea si stingerea luminii in mod gradat, de la mai multe comutatoare si eliminand socul termic suportat de bec la aprinderea clasica. Intrerupatoarele cu led incorporat fac posibila reperarea produsului in intuneric, iar cele cu detectie de miscare aprind lumina racordata daca o persoana intra in zona de actiune.
 
Prize cu fise
Fişa de curent denumită şi ştecăr sau ştecher (din germană Stecker), este o piesă fixată la capătul unui cablu electric, care face legătura dintre un consumator (televizor, radio, calorifer electric) şi priză.

Siguranţa fuzibilă este un aparat de protecţie care întrerupe circuitul în care este conectat, când curentul electric depăşeşte un anumit timp o valoare dată, prin topirea unuia sau mai multor elemente fuzibile.
Siguranţele fuzibile se grupează în doua clase de funcţionare, care definesc domeniul de curent pe care îl pot întrerupe:
  • clasa de funcţionare g (siguranţe de uz general) cuprinde siguranţele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acţiunea curenţilor mai mici sau egali cu curentul lor nominal;
  • clasa de funcţionare a (siguranţe asociate) cuprinde siguranţele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acţiunea curenţilor mai mici sau egali cu curentul lor nominal şi pot întrerupe în condiţii precise toţi curenţii de la un anumit multiplu al curentului nominal până la capacitatea lor nominală de rupere.


Imagini pentru intrerupator
Intrerupator




























Imagini pentru prize cu fise









Priza cu fise





Imagini pentru sigurante fuzibile
Sigurante fuzibile





2 comentarii: